De tijd van honing slingeren breekt aan

De tijd van honing slingeren breekt aan. Een goede serie foto’s gemaakt door één van onze leden, Arend Verwoert, laat zien wat hier allemaal bij komt kijken. Het echte werk heeft hij uitbesteed aan zijn buurvrouw 😉

Het eerste dat moet gebeuren is het verbreken van de zegels die de bijen aangebracht hebben in de met honing afgevulde raat.

Het verbreken van die zegels gebeurt met een speciaal daarvoor bedoeld stuk gereedschap. 

Als van alle ramen die geslingerd moeten worden de zegels verbroken zijn worden de ramen in een centrifugaal slinger geplaatst.

De honing wordt uit de raten geslingerd en druipt langs de zijkanten naar beneden.

Via een snijkraan kan de honing nu in emmers gegoten worden.

De honing gaat door twee filters heen (een grove en een iets fijnere) om eventuele zaken die je niet in de honing wilt hebben er uit te filteren. 

Met een refractometer wordt het vochtgehalte van de honing bepaald.Honing die je weggeeft of verkoopt moet aan allerlei wettelijke eisen voldoen, het vochtpercentage is één van die eisen.

Als de honing in de emmers zit moet deze een aantal dagen staan en moet er regelmatig geroerd worden (om te voorkomen dat het te vast wordt) en moet het schuim verwijderd worden (dat schuim ontstaat door kleine luchtbelletjes die opstijgen).

De laatste stap is het overgieten van de honing in mooie glazen potjes, dat staat leuker dan zo’n emmer op tafel 🙂