Cursus bijenhouden

IEDEREEN KAN LEREN BIJENHOUDEN, VAN JONG TOT OUD

Ieder jaar organiseert onze vereniging een cursus “zelf bijenhouden”. Interesse ??? Voor meer informatie neemt u contact op met Henk Kok.

Aan de leden wordt zoveel mogelijk hulp geboden bij het verkrijgen van een plaats voor hun bijenvolk(en), bij de aanschaf van kasten en gereedschap, het reizen naar drachtgebieden en vanzelfsprekend staan de ervaren leden de beginnende imker terzijde met raad en daad.

De leden ontvangen verder het landelijke uitgegeven maandblad “bijenhouden” voor imkers.

Het houden van bijen brengt u het hele jaar door in nauw contact met de natuur. Het imker zijn is een leven mét de natuur om ons heen.

Een bijenvolk woont in een korf of kast vol met raten, die raten bouwen de bijen van bijenwas. Elk volk heeft één koningin, zij is de enige vruchtbare vrouwelijke bij en legt in het voorjaar elke dag tussen de 1500 en 2000 eites. Eitjes leggen is het enige dat een koninging hoef te doen, zij wordt volledig verzorgd door de overige vrouwelijke bijen in het volk, de “werksters”. In de zomerperiode bestaat een bijenvolk uit wel 50.000 werksters, zij moeten dag en nacht aan de slag om een goede honingvoorraad op te bouwen waarmee het volk de winterperiode kan overleven. Tot slot vinden we in een bijenvolk nog de mannetjesbijen, de “darren”, hun enige taak is het bevruchten van een jonge koningin.